Hvad er yoga godt for? Yoga i en travl hverdag

hatha-flow

Nogle gange kan hverdagens travlhed overmande én så meget, at det bliver vigtigt at mærke efter, hvordan man har det.  Fordi man gerne vil være ved så godt helbred som muligt, begynder man at tænke over, hvordan man mon gør dette. Hvad har man hørt fra ens omgangskreds, hvad har man læst sig til, hvad har man set i tv osv? Jeg selv kommer til at tænke på: Yoga, mindfull-ness, meditation, motion osv. Takket være vores digitale hverdag er det blevet lettere at få adgang til disse ting via apps på vores smartphones og andre tablets. Jeg selv har fundet app’en yoga.com som fås til både android og iphone. Her får man for 9, 50 kr. 37 forskellige forudsatte yoga- programmer med forskellige fokus-områder. Jeg satte mig herefter for at gå igennem en af de programmer, der passede til mig.

5 minutters yoga: Jeg fandt for nogle måneder siden en artikel fra Lauren Conrads hjemmeside omkring 5 yoga-øvelser, der er gode at lave, når man kommer hjem fra arbejde – primært jobs, hvor man sidder meget ned. http://laurenconrad.com/blog/2014/06/get-fit-the-5-best-after-work-yoga-poses/  Jeg blev hurtigt glad for øvelserne, fordi jeg rent faktisk kunne mærke, at de strakte mine muskler ud og ændrede lidt på min vejrtrækning. Det var dog også som det ofte er, at man giver det mest, når man lige har fundet det og efterhånden går engagementet lidt ned. Det tager måske kun 5 minutter, måske endda mindre at lave disse øvelser og alligevel fandt jeg, at jeg ofte ikke ”havde tid” eller måske nærmere overskud til at få lavet øvelserne.

Hvad er yoga? Jeg har nu sat mig selv for at prioritere det højere, derfor dette indlæg på bloggen. Jeg har desuden sat mig for at finde ud af, hvad det gør ved Nærmere nogetkroppen og sindet at dyrke yoga. Jeg lavede derfor lidt research på emnet og fandt bl.a. en artikel fra Alt For Damerne, hvor en journalist havde interviewet en forfatter, Simon Krohn, der har skrevet en bog om Yoga. Bogen hedder ”Nærmere noget” og kan blandt andet købes her: https://www.saxo.com/dk/naermere-noget_simon-krohn_haeftet_9788771087253?gclid=CPj938fticQCFUIDcwod10AA-Q

Herunder følger et udpluk af de vigtigste pointer fra bogen:

Du får trænet alle muskler: Du får trænet hele kroppen; yoga får fat i alle muskler i din krop også muskler, som du ikke normalt træner ved løb, cykling osv. Træningen gør, at du bærer din egen vægt, hvilket styrker din ”core” altså musklerne omkring livet.

God til en ”computerkrop”: Med yogaen får du styrket de muskler, der kontrollerer din holdning. Når vi arbejder ved en computer risikerer vi at få ondt i skuldre, nakke og lænd. Med yogaen får du styrket dine “holdningsmuskler”, så du vil opleve færre smerter og passer bedre på din krop, også når du sidder ved skrivebordet.

Øget kropsbevidsthed: Generelt er træning sundt. Men yoga har den bonus, at du kan blive bedre til at træffe sunde valg. Den øgede kropsbevidsthed hjælper dig til at høre kroppens signaler, og dermed kan du i højere grad mærke, hvad kroppen har brug for, og hvad den ikke bryder sig om. Lige præcis dette element i yoga’en kan jeg selv genkende. Man bliver bedre til at vælge det sunde mad efter at have dyrket yoga og nu har jeg fået en forklaring!

Ro i sindet: Yoga fokuserer på åndedrættet, hvilket automatisk vil medføre, at man kommer ned i gear og får mere ro i sindet. Næsten alle former for yoga vil derfor virke beroligende, så hvis du oplever, at dit liv kører lidt for stærkt, og at du eksempelvis har svært ved at falde i søvn om aftenen, kunne det være en god ide at prøve yoga og lære at sætte tempoet ned, siger Simon Krohn. Både med forskellige yogastillinger og forskellige åndedrætsteknikker kan du regulere nervesystemet, så du helt automatisk får mere ro og mindre stress.

Mærk, hvordan du har det og acceptér det: Simon Krohn fortæller, at yoga oprindeligt – for flere tusinde år siden – blev designet til at give slip. Han påpeger i sin bog, at yoga rent filosofisk og grundlæggende ikke handler om, hvordan du har det, men om din evne til at have det, som du rent faktisk har det. Men vejen til at acceptere det og til at se dig selv og virkeligheden i øjnene er ikke nødvendigvis behagelig. Derfor oplever mange, at de pludselig begynder at græde i slutningen af en yogatime – simpelthen fordi der er blevet pirket til noget, som måske ellers er gemt godt af vejen, og som der sjældent er stilhed og ro nok til at mærke i en hektisk hverdag. Til gengæld vil belønningen formentlig være stor, hvis du giver dig selv lov til at slippe din stræben efter at være superkvinde, der både er den perfekte mor, veninde kæreste, kollega og medarbejder, fortæller Simon Krohn. Ja, det er jo nemt nok!

Jeg kan i hvert fald sige, at jeg i dag har kørt et program igennem på ca. 45 minutter. Og selv om det gjorde (indrømmet!) ret ondt i led og muskler med alle de stræk, blev det også nemmere og nemmere at trække vejret (ordentligt) igennem programmet. Efterfølgende kan jeg i hvert fald sige, at jeg havde det bedre, end før jeg gik i gang. Ånd ind – ånd ud, piger!

Hilsen

Ditte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.