Hudtype – normal/fedtet – normal/tør – Find den rigtige foundation til din hudtype!

Bobbi Brown tinted IIDet er lige så vigtigt at finde den rigtige foundation til din hudtype, som det er at finde den rigtige farve. Foundations kan gøre forskellige ting og er lavet til forskellige former for hud. I dette indlæg vil jeg fortælle om hvordan du bliver bedre til at shoppe efter den rette foundation til din særlige hudtype.

Du ved sikkert allerede, at der på mange ansigtscremer står ting som; til normal/kombineret hud, til normal/tør osv. Alt efter din hudtype, vil du have behov for en særlig form for ansigtscreme, og sådan er det også med den foundation! Derfor er det vigtigt at overveje nogle ting, inden du går ud og køber en foundation. Hvilken hudtype har jeg? Og hvilket resultat vil jeg gerne have, når jeg går ud af døren på arbejde, skole, til festlige lejligheder osv. Til at hjælpe dig med at finde din hudtype, har jeg fundet lidt om de forskellige hudtyper http://www.huddoktor.dk, og skrevet det nedenfor:

De forskellige hudtyper:

Normal hud:

Hvis du har normal hud, er din hud hverken for tør eller for fedtet. Alligevel bør du pleje din hud med fugt og næringsgivende cremer, for at beskytte den mod skadelige påvirkninger.

Kun ganske få mennesker har normal hud. De fleste har enten lidt for fedtet eller lidt for tør hud.

Kombineret hud:

En kombineret hudtype er typisk fedtet i T-zonen. Det vil sige, at huden er fedtet omkring næsen, på hagen og hen over panden, mens den er tør på kinderne.

Hvis du har en kombineret hudtype, kan det være en god idé at følge disse råd:

 • Rens huden morgen og aften med vand og en mild sæbe.
 • Brug en god fugtighedscreme og påfør mest på kinderne og mindst i T-zonen.

Tør hud:

Tør hud udskiller mindre talg end normal hud. Fordi talgkirtlerne ikke frembringer tilstrækkelig med fedt til at forhindre huden i at miste fugt, bliver den tør og stram.

Mange oplever at have mere tør hud i vinterhalvåret, hvor luftfugtigheden er lave, og huden kommer da let til at føles tør og stram og begynder evt. at skalle af.

Allerede i 20 års alderen begynder hudens talgkirtelproduktion at aftage, og huden vil føles mere tør og stram.

Hvis huden ofte er tør og ikke bliver smurt med en fugtighedscreme, kan tørheden udvikle sig til en mere kronisk tilstand. Derfor er det vigtigt, at du beskytter din hud. Dette kan du blandt andet gøre ved at bruge et hudplejeprodukt med højt fedtindhold. Derved forhindrer du, at huden udtørrer yderligere.

Har du tendens til tør hud, er det vigtigt, at du forebygger og behandler det med fugtighedscreme.

Desuden kan det være en god idé at følge disse råd:

 • Undgå overdreven brug af vand og sæbe, rengøringsmidler og lignende.
  Rens i stedet huden med vand og en mild sæbe.
 • Undgå for lange og varme bade, da de udtørrer huden.
 • Brug en fed fugtighedscreme umiddelbart efter bad eller håndvask.
 • Undgå at arbejde for meget med opløsningsmidler og andre kemikalier.
 • Undgå daglig brug af produkter, der kan irritere huden – fx parfumerede cremer.
 • Undgå at udsætte huden for stærk sol og sørg for effektiv solbeskyttelse (se Sol og solbeskyttelse).
 • Undgå for høj temperatur i dit hjem.
 • Undgå rygning.

Fedtet hud:

Hvis du har fedtet hud producerer dine talgkirtler for meget fedt (sebum). Det kan hos nogle mennesker medføre urenheder og bumser.

Fedtet hud er et udbredt teenageproblem, men findes hos mennesker i alle aldre.

Hvis du har fedtet hud, kan det være en god idé at følge disse råd:

 • Undgå skrappe rensemidler. De får talgkirtlerne til at over-producere fedt, for at kompensere for tabet af naturligt fedtstof.
 • Brug i stedet almindelig hudpleje med vand og en mild sæbe.
 • Brug en fugtighedscreme, som ikke er for fed.

Hvis du har sart hud er der en hel blog til det formål, der hedder sarthud.dk, hvor du får fantastiske råd til, hvordan du håndterer din sarte hud.

Hvilken foundation skal jeg så vælge?

Ofte vil det være sådan, at man gerne vil hjælpe huden med de udfordringer den har. Altså hvis man har en normal/kombineret hud, vil man gerne have en matterende effekt i sin T-zone, fordi her har man en tendens til at blive lidt skinnende i løbet af dagen. Omvendt, hvis man har tør hud, vil man gerne tilføre huden en glød, så den ser sund og strålende ud.

Jeg selv har en rigtig tør hud om vinteren og tør til normal/kombineret om sommeren. Jeg vil derfor om vinteren have en foundation, der giver glød til min hud. Det er ikke fordi den skal skinne som en diskokugle, men det er rart at den ser sund og glødende ud. Jeg har efterhånden købt rigtig mange foundations – tro det eller ej! Min erfaring er, at jeg ikke kan bruge de lettilgængelige mærker, såsom L’Oreal, Maybelline, Maxfactor osv. De foundations er efter min mening i højere grad udviklet til en normal/kombineret hud. De fleste foundations jeg har prøvet fra disse mærker, giver i hvert fald en lidt mat effekt, som for mig betyder, at ansigtet bliver livløst.

Det er inden for makeup som med andre ting lidt mere besværligt at være ude i en af ekstremerne af hudtype, altså meget tør eller meget fedtet.

Men på den anden side er det godt nyt til mange af jer, som har en normal hud, hvor der hverken skal modvirkes en fedtet hud, eller der skal tilføres en hel masse fugt for at huden ser flot og sund ud.

Til normal/kombineret hud:

På nogle foundations vil der stå at den har en “matterende effekt”. Som før beskrevet vil denne foundation kunne modvirke den olie, der fremkommer i T-zonen i løbet af dagen. Det vil derfor være en god idé at vælge den, hvis du kæmperLoreal true match med dette problem. Hvis du godt kan lide at have en mat hud i løbet af dagen og du har en normal hud, vil dette også være en foundation, som du kan bruge. Af eksempler i den lidt billigere ende er fx L’Oreal True Match Foundation, som mange kvinder er glade for. Dels fordi den skulle give et flot resultat og dels fordi den kommer i mange “shades”  (noget som jeg skrev om i mit indlæg om at vælge den rigtige foundation til din hudtone). Inden for langt de fleste mærker findes lækre foundations og for dig vil det mere være et spørgsmål om at finde ud af, om du gerne vil have en mat effekt i dit ansigt, eller om du gerne vil tilføre lidt glød.

Hvis du vælger en foundation som tilfører lidt glød, kan det være nødvendigt for dig at pudre T-zonen med pudder. Det vil derfor være vigtigt enten at tale med ekspedienterne om, hvordan den enkelte foundation, er og hvilket resultat man får ved at bruge netop den.

Mange foundations vil passe til dig med normal/kombineret hud, fordi de fleste foundations er udviklet til dig, er min erfaring.

Normal/tør hud:

Det bliver straks værre, når man som jeg skal finde en foundation, der skal hjælpe mig med at få glød i min hud. Jeg har en fornemmelse af, at det er dyrere at lave en foundation, der udover at skal udjævne huden også skal tilføre en masse fugt. Der er i hvert fald som sagt ikke ret mange foundations, som gør det og som er i den billigere ende. Jeg har endnu ikke prøvet søsteren til L’Oreal True Match Foundation, nemlig True Match Lumi. Jeg skal helt sikkert prøve den, når budgettet tillader det, men jeg har desværre en fornemmelse af, at den blot er tilsat en masse perlemor, der blot vil sætte sig på huden og få den til at glimte og Healthy Mix Serumglitre, men ikke giver den der lækre glød til huden. Jeg ved, at mærker som Bourjois, som jeg er ret vild med, har en foundation som hedder Healthy Mix Serum, har en foundation, som skulle være udviklet til kvinder med normal/tør hud. Derudover er vi så overladt til foundations af den dyrere type. Eksepler på foundations, som jeg ved at andre kvinder med tør hud sværger til er Giorgio Armani Luminous Silk Giorgio Armani Luminous SilkFoundation. Der er også en Face Balm fra Bobbi Brown, som hedder Extra Tinted Moisturizing Balm, som skulle være fantastisk til både den mere modne hud, fordi den ikke sætter sig i de fine linjer, men også er en slags Bobbi Brown tinted IIhudpleje og farvet dagcreme i et. Der er tilsat olier og peptider til cremen; peptider er det som afhjælper aldring af huden, hvorfor denne ansigtcreme er meget højt på min ønskeliste!

Fedtet hud:

Når man har fedtet/olieret hud skal man vælge en foundation, der er matterende. Estee lauderDa du, ligesom os med tør hud, er lidt ude i en ende af spektret, vil du skulle lede lidt længere og gå lidt mere i dialog med ekspedienten. Det vigtigte er at få en foundation, som har ingredienser, som er særligt målrettet til at forhindre, at olien ”stiger op” til det yderste af foundationen. Der er nogle foundations, der har teknologi, der netop gør dette. Her kan fx nævnes Estee Lauder Double Wear og Estee Lauder Double Wear light.

Nu har jeg fortalt det meste om foundations, så med dette indlæg sammenholdt med mit indlæg om at finde den rette foundation til din hudtone, vil du forhåbentlig få en bedre mulighed for at finde en foundation, der passer perfekt til dig, din hudtype og hudtone.

Om ikke længe kommer foråret og sommeren, hvor man måske i højere grad vil få lyst til at bruge BB eller CC cremer, der har lidt mere solfaktor i og er lidt mere let i konsistensen. Det vil jeg komme ind på i et senere indlæg på bloggen.

Hilsen

Ditte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.